SCURT ISTORIC

HOME

Îcepand din anii 1920-1921, viata economica şi comerciala a oraşului Cluj a cunoscut o noua perioada de dezvoltare. Multe din atelierele şi fabricile oraşului situate la nord de calea ferata s-au extins.

Mulţi tineri s-au angajat la micile ateliere, la Fabrica Iris şi la Atelierele C.F.R. Astfel numarul muncitorilor a crescut simţitor în cartierul Iris, ceea ce a dus la creştera populaţiei şcolare a cartierului.

Exista în zona o şcoala confesională reformată, care cuprindea o parte a copiilor maghiari, dar marea majoritate a copiilor erau nevoiţi să mearga câtiva kilometri pâna la şcolile din centrul oraşului.

Toţi locuitorii cartierului doreau să aiba o şcoală elementară şi în zona lor. Ca urmare, problema a intrat în atenţia responsabililor şcolari ai oraşului şi după câtiva ani s-a construit prima şcoală de stat din cartier, pe un teren mlăştinos, care pâna la acea dată servea ca depozit de fân al oraşului şi loc de târg.

Şcoala şi-a deschis porţile la 1 Septembrie 1928 cu numele de Şcoala Primara de Stat Nr.9 (clasle 1-7) şi a avut sediul pe strada Războieni la numărul 65, cu sarcina de a cuprinde pe toţi copiii de vârstă şcolară din cartier.

În această clădire învătau circa 200 elevi, în doua schimburi, repartizaţi în patru săli de clasă şi îndrumaţi de patru dascăli inimoşi.Nu exista sală de sport, canalizare, iar grupul sanitar a fost amenajat în curte, într-un şopron.

În anii următori s-au mai făcut amenajări, astfel că în anul şcolar 1944-1945 procesul de învăţământ se desfăşura în cinci săli de clasă, suprafaţa totală a şcolii ajungând la 338 mp.

În 1951, s-a construit alături de localul vechi unul nou, parter şi etaj, cu opt săli de clasă şi anexe, însumând 896 mp, iar în localul vechi s-a dat în folosinţă încă o sală de clasă şi s-a construit o sală de gimnastică, adaugându-se astfel încă 114mp la suprafaţa primei clădiri. Mai târziu, în anii 1964-1965 s-a construit al treilea local al şcolii, pe strada Maramureş, cu opt săli de clasă, atelier, cabinet medical, însumând 831mp. Astfel, suprafata totală utilizată de elevii si dascălii şcolii a juns la 2211mp.

De la înfiinţare până îzilele noastre şcoala a trecut prin multe etape de reorganizare şi schimbare a numărului în reţeaua şcolilor clujene.

Astfel, în 1944, şcoala a functionat cu două sectii - una în limba de predare română şi alta cu limba de predare maghiară - până în 1948, când s-au creat două şcolii separate. În anul 1959, cele două ăcolii -maghiară şi română - au fost comasate, revenindu-se la sistemul o şcoală două sectii.

Din 1928 şi până în prezent au contribuit la afirmatra şcolii dascăli inimoşi ca : Aurel si Sofia Răceanu, I.Griscenco, V.Boancă, M. Bularda, şi o perioadă îndelungată I. Fânăţeanu, nume de care se leagă importante realizări ale colectivului şcolii noastre. Perioade scurte au condus şcoala şi G. Mureşan, N.Daisa, H.Oancea.

Din 1984 şi până în 1998 şcoala a fost condusă de doamna Doina Zegreanu.

Cartea de onoare a şcolii ar rămâne inclompletă dacă nu am aminti câţiva din foştii elevi , artiştii Silvia Ghelan şi Valer Vasilescu, ingineri, profesori, medici şi multi alţ:ii, care au trecut prin şcoala noastră.

Tudor Hebean,
prof. istorie

Realizare site prof. Ana Draghia